Kun meri jakautui kahtia

79810-adapt-1190-1

Miten muuten normaalit ja järkevät ihmiset voivat lopettaa silmiensä, korviensa ja aivojensa käytön, kun puheeksi otetaan Raamatun kirjoitukset. -Esko Valtaoja

Tieteellinen tutkimus on osoittanut kerta toisensa jälkeen aiheettomaksi Esko Valtaojan kaltaisten vapaa-ajattelijoiden kritiikin Raamatun historiallisuudesta ja ihmeistä. Yksi hiljattain todistetuista ihmeistä on Mooseksen kirjan tapahtuma meren jakautumisesta ja egyptiläisen armeijan hukkumisesta.

Kairon yliopiston arkeologit löysivät taannoin Suezinlahden pohjasta yli 400 luurankoa, satoja aseita, haarniskan paloja sekä kahdet sotavaunut. Tutkijoiden hämmästykseksi yli viidentuhannen esineen löytöalueelta ei löytynyt kuitenkaan lainkaan laivoja tai laivan osia. Havainnot viittasivatkin armeijan kuolleen ja hautautuneen muta- ja vesivyöryyn, mistä professori Abdel Muhammad Gader työryhmineen yhdistivät löydön toisen Mooseksen kirjan 14. luvun tapahtumiin.

2. Moos. 14:22-23, 27-28 Ja israelilaiset kulkivat meren poikki kuivaa myöten, ja vesi oli heillä muurina sekä oikealla että vasemmalla puolella. Ja egyptiläiset, kaikki faraon hevoset, hänen sotavaununsa ja ratsumiehensä, ajoivat heitä takaa ja tulivat heidän perässänsä keskelle merta..

.. ja aamun koittaessa meri palasi paikoillensa, egyptiläisten paetessa sitä vastaan; ja Herra syöksi egyptiläiset keskelle merta. Ja vedet palasivat ja peittivät sotavaunut ja ratsumiehet, koko faraon sotajoukon, joka oli seurannut heitä mereen; ei yksikään heistä pelastunut.

Khopesh

Suezinlahden pohjasta löytyi muun muassa kopesh-miekka, jollaista egyptiläiset sotilaat käyttivät 1400-luvulla eKr.

Amerikkalaistutkijat ovat luoneet niinikään tietokonemallinnuksen, joka on osoittanut kovan tuuleen pystyvän jakamaan vesistön kahtia useiden kilometrien matkalta. Raamatun tapahtumien mukaisesti luotu mallinnus osoitti, että kahdentoista tunnin ajan 30m/s puhaltanut tuuli olisi voinut jakaa veden ja luoda maasillan, joka olisi ollut noin kolme kilometriä pitkä ja viisi kilometriä leveä. Tuulen laannuttua vedet olisivat virranneet paikoilleen vuoksiaallon lailla.

2. Moos. 14:21 Niin Herra saattoi vahvalla itätuulella, joka puhalsi koko yön, meren väistymään ja muutti meren kuivaksi maaksi; ja vesi jakautui kahtia.

Kuten arvostettu arkeologi William F. Albright on todennut:

Merkittävä 18. ja 19. vuosisatojen Raamattuun kohdistunut skeptisyys, jonka kaltaista esiintyy vieläkin, on kerta toisensa jälkeen osoittautunut aiheettomaksi. Löydös toisensa jälkeen on vahvistanut lukemattomien yksityiskohtien oikeellisuuden ja nostanut Raamatun arvostusta historiallisena tietolähteenä.

 

Lähteet:

Advertisements

2 thoughts on “Kun meri jakautui kahtia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s